AfterDawn logo

WebM ja HTML5 korvaavat Flashia Googlen videovuokraamossa

Teemu Laitila Teemu Laitila
1 kommentti

Google on kaikessa hiljaisuudessa ottanut käyttöön yhtiön oman WebM-videon yhdistettynä HTML5-tekniikkaan maksullisia videosisältöjä tarjoavissa palveluissaan. Yhdistelmällä korvataan Flashiin perustuva videosoitin ja alkuvaiheessa sitä tarjotaan vain Samsungin Chromebook-koneiden käyttäjille.

Avoimesta HTML5-standardista on toivottu korvaajaa Adoben Flashille jo pitkään, mutta erityisesti maksullisia sisältöjä tarjoavissa palveluissa HTML5:n kopioinninestomenetelmät eivät ole tyydyttäneet videoiden oikeudenhaltijoiden vaatimuksia. Google on kuitenkin lisännyt HTML5-tekniikkaan oman tietoturvakerroksensa, joka mahdollistaa videon toimittamisen soittimeen salatussa muodossa.

WebM:n ja HTML5:n kehityksestä kertoi Googlen WebM-johtaja John Luther haastattelussa Google Hangout -videolla. Lutherin mukaan myös muut yhtiöt ovat ilmaisseet kiinnostuksensa Googlen kehittämää tekniikkaa kohtaan. HTML5-teknikkaan siirtyminen mahdollistaisi videon toiston entistä useammilla alustoilla kun jokaiselle alustalle ei vaadittaisi oman erillisen soittimen kehittämistä.


Google lupaa uuden tekniikan tuen laajenevan Samsungin Chromebookeista ensin muiden valmistajien Chromebook-koneisiin ja myöhemmin myös muille alustoille.

Luther kertoi Googlen myös kehittelevän seuraajaa nykyiselle WebM-videossa käytettävlle VP8-koodekille. Seuraaja on vähemmän yllättäen nimeltään VP9 ja Lutherin mukaan alustavat tulokset sen tehosta ovat "mahtavia".

1 KOMMENTTI

Taeco1/1

Miksei kaikkia videoita voi vieläkään katsoa youtubessa webm-muodossa?

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT