AfterDawn logo

Yle: VR estää pian matkustajilta verkkopalveluita

Matti Robinson Matti Robinson
4 kommenttia

VR on investoinut junaverkon nettiarkkitehtuuriin miljoonia, mutta käytetyn kaistan määrä on karannut käsistä. Yle kertoo, että VR tuokin rajoituksia verkkosisältöön, jolla pyritään mahdollistamaan kaikille halukkaille toimivat yhteydet.

Ylen haastattelema kaukoliikennejohtaja Ari Vanhanen kertoo, ettei nettiyhteyksien riittämättömyys ollut yllätys. Vanhasen mukaan haluttiin kuitenkin todeta kapasiteetin riittämättömyys ennen kuin yhteyksiä rajoitetaan. Hänen mukaansa on myös kestämätöntä, että muutama ihminen vie koko junan kaistan.

Erilaisten ilmaispalveluiden, YouTuben ja Netflixin ja vastaavien käyttö on koko ajan suositumpaa. Ne rajataan aivan lähiaikoina pois, jotta voimme taata edes keskinkertaisen nettipalvelun kaikille, jotka sitä tarvitsevat vaikkapa työasioidensa hoitoon.

Junaverkko käyttää WLAN-verkkoa, matkapuhelinverkkoa ja Digitan vanhaa @450-verkkoa sen mukaan, mikä on kulloinkin tarjolla. Taajamien ja haja-asutusalueiden väliset erot voivat olla suuria. Lisäksi esimerkiksi tunnelit ja huono sää heikentävät verkon toimivuutta. Vanhanen kertoo, että parannuksia haetaan tiedossa oleville heikoille alueille yhdessä operaattoreiden kanssa.


Suurempaa ongelmaa tilaanteesta ei ilmeisesti ole kuitenkaan päässyt syntymään, sillä yhtiön palautteesta vain marginaalinen osa koskee nettiyhteyksiä. Vanhasen arvion mukaan yli 20 000 vuosittaisen palautteen joukosta löytyy vain muutama kymmenen nettiä koskeva palaute.

4 KOMMENTTIA

MoZar1/4

Johan se on alunalkaenkin ollut rajoitettua käyttöä?

Ei ainakaan minulla ole esimerkiksi pikavietimet koskaan toimineet junan verkossa. Mm. tämän takia jäänyt sitten käyttämättä kokonaan.

Mieluummin sitten käyttänyt henkilökohtaista 3g-liittymää.

pentsu2/4

Tuossa uutisessa juuri mainittiin syy miksi pikaviestimesi ei mahdollisesti toimi.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti VR:

Ari Vanhanen kertoo, ettei nettiyhteyksien riittämättömyys ollut yllätys. Vanhasen mukaan haluttiin kuitenkin todeta kapasiteetin riittämättömyys ennen kuin yhteyksiä rajoitetaan. Hänen mukaansa on myös kestämätöntä, että muutama ihminen vie koko junan kaistan.

WereCatf3/4

ei pitäisi olla vaikeeta QoS:llä rajoittaa liikennettä niin, että kaikille riittää.

H4X0R-X4/4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WereCatf:

ei pitäisi olla vaikeeta QoS:llä rajoittaa liikennettä niin, että kaikille riittää.

AIVAN!

Yritetään taas jotain pelleilyä ja yritetään blokata esim. youtuben käyttöä (joka nyt esim 240/360 resolla ei ota juurikaan kaistaa) kuitenkin siinä lopulta täysin epäonnistuen (kun vain helposti reitittää proksyn tai vpn:än läpi). Netflix on tosin vähän eri asia, kun huippuresot on enemmänkin sääntö ja sen blokkaamisen ymmärrän.....

Puhumattakaan siitä, että youtuben sijaan suurimmat liikennepiikit tulevat kuitenkin warettaimesta/imuttamisesta. Sillä touhulla saadaan kivasti myös uppikaistakin tukkoon, joka tuntuu monesti vielä pahemmin esim. nettiä selatessa.

Ei ole mitenkään ihmeellistä, että etenkin nuoret kytkevät laitteensa vastaaviin verkoihin ladatakseen nopeasti, kun kotona on vain tyyliin 1 Mbit kaista. Mitä sitä omana kouluaikana jätettiin joskus koulun koneita lukkoon imuttamaan kamaa kannettavalle kiinnolle, joskus jopa viikonlopun ylikin. :P

Miksi ei vain jaeta kaistaa eri käyttäjien kesken suht tasaisesti, kuten täälläkin jo ehdotettiin? Se olisi ilmeisesti aivan liian järkevää.....

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT