AfterDawn logo

Nyt se on tutkittu: Pirate Bay-estot hyödyttömiä

Teemu Laitila Teemu Laitila
6 kommenttia

The Pirate Bay -sivustolle pääsyn estäminen operaattorin verkosta on hyödytöntä, todetaan Aalto-yliopiston tuoreessa lisensiaattityössä. Suurin syy estojen tehottomuuteen ovat lukuisat välityspalvelimet, joiden avulla esto on erittäin helppo kiertää, työn tekijä Pekka Savola kertoo tiedotteessa.

Tekniikan lisensiaatti ja oikeustieteen maisteri Savola pitää tehokkaimpana estotapana itse sivuston sulkemista.

- Toinen vaihtoehto olisi estää sivustolle pääsy sivuston sijaintimaan operaattoreiden verkoissa, jolloin sivuston käyttö ei olisi mahdollista suoraan eikä välityspalvelimien kautta, Savola kertoo.

Savola pitää Suomessa ja useissa muissa maissa määrättyjä estoja ongelmallisina erityisesti operaattoreiden kannalta, sillä estojen toteuttaminen tapahtuu niiden omalla kustannuksella. Erityisen turhauttavaa estojen toteuttaminen on operaattoreille siksi, että niillä ei ole edes merkittävää vaikutusta oikeudenhaltijoiden mahdollisiin tulonmenetyksiin. Savola toteaakin tutkimuksessa, että kulujen lankeaminen estotoimista hyötyville tahoille eli oikeudenhaltijoille voisi olla hyvä keino ohjata kehitystä tarkoituksenmukaisempiin ja tehokkaampiin estokeinoihin.


Koska estoista ei ole todistettu olevan käytännön hyötyä laittoman lataamisen vähentämisessä, Savola näkee tekijänoikeusjärjestöjen tiukempaan lainsäädäntöön ja uusiin rajoituksiin tähtäävän lobbauksen vain valtapelinä, jolla pyritään pönkittämään etujärjestöjen vaikutusvaltaa.

- Käyttäjäpään välittäjiin kohdistuvat estot ovat tehottomia, kalliita,
mutta ne pönkittävät oikeudenhaltijoiden valta-asemia, varsinkin jos keinojen tehottomuuden johdosta saadaan hyväksytettyä tiukempaa lainsäädäntöä, tutkimuksessa todetaan.

Varsinaisten palveluiden sulkeminen olisi keinona pelkkiä estoja tehokkaampi, mutta jättäisi oikeudenhaltijat altavastaajiksi seuraamaan perässä palveluita sulkien uusien putkahtaessa tilalle. Myös muut suositut toimet kuten tekniset kopiointia vaikeuttavat menetelmät (DRM) sekä massahaasteiden jakelu ja korkeat vahingonkorvaukset ovat tehottomia, mutta pitävät yllä oikeudenhaltijatahojen vaikutusvaltaa.

Ratkaisuna nykyiseen tilanteeseen Savola väläyttää muista maista tutun varoituskirjemenettelyn lisäksi esimerkiksi yksityisen kopioinnin sallimista ja menetysten korvaamista hyvitysmaksun avulla. Lisäksi Savola ehdottaa lakien selkeyttämistä palveluiden ylläpitäjien vastuun osalta sekä laittomaan materiaaliin linkittämisen osalta.

Koko tutkimuksen voi lukea Aalto-yliopiston sivuilta.

6 KOMMENTTIA

Sefriol1/6

Ainoa keino piratismin kitkemiseksi olisi sosiaalisen paineen nostattaminen. Niin kauan kun tavallista kansalaista ei kiinnosta piratoiko joku jotain mitään ei tapahdu. Ainoa ongelma on vain että tekijänoikeuksien etujärjestöt tuntuvat tekevän kaikkensa että sellaista tilannetta koskaan saavutettaisiin. Lisää kopionsuojauksia, lakeja, rahat jotka harvoin menevät tuotteen tekijälle. Myös lisääntyvä rahastus on yksi tekijä.

Miten he kuvittelevat saavansa kansan enemmistön täysin heidän puolellensa?

Pukli2/6

Kyllä se pitää lähtee kuluttajasta ittestä. Turhaa holhoamista ihan kaikessa, yks tekee virheen/väärin, niin siihen vastataan ottamalta kaikilta muilta oikeuksia pois tai rajoittamalla niitä.

KalikoJak3/6

Lainaus:

Savola toteaakin tutkimuksessa, että kulujen lankeaminen estotoimista hyötyville tahoille eli oikeudenhaltijoille voisi olla hyvä keino ohjata kehitystä tarkoituksenmukaisempiin ja tehokkaampiin estokeinoihin.

Tämä olis ihan jees. Muutoksia ei kannata tehdä ellei ne ole kannattavia. Jos vastaat itse kuluista, on päätös ainakin paremmin harkittu.

Lumikki4/6

Lainaus:

Kyllä se pitää lähtee kuluttajasta ittestä.


Ei oikeastaa.

Kuluttaja vain reakoi tilanteeseen joka on olemassa. Kyllä se ratkaisu asiaan lähtee viihdeteollisuudesta eli sen pitää nykyaikaistaan liiketaloudelliset toimintatapansa. Eli tarjota tuotteita ja palveluja siten kuin kuluttaja haluaa.

Siis jos tehdään alkoholin kieltolaki niin ei se lopeta alkoholin käyttöä, se vain aiheuttaa toisenlaisen toimintatavan asialle. Sama on piratismin suhteen, piratismi on syntynyt ihan viihdeteollisuuden kuluttajalle tarjoamien asioiden puutteista.

Kallista etenkin uutuudet. Piraatit ei maksa mitään.
Hidas saatavuus eli tahallisesti viivästytetään tuotteiden saatavuutta jos saa edes olenkaan. Piraatti saatavilla heti suoraan kotiin imuroimalla netistä.
Laatu on huonoa, tarkoita tällä mainoksia, estoja, rajoituksia ja DRM:ää. Piraatissa ei ole näitä haittatekijöitä.

Viihdeteollisuuden ongelma on että se pyrkii ratkaisemaan ongelmaa pakkotoimilla, estoilla, rajoituksilla, sensuurilla ja ylisuojelemalla omia tarpeitaan, ei parantamalla tuotteitaan ja palveluitaan kuluttajalle. Maksavan kuluttajan tyytyväisyys on kaikki kaikessa, ei jonkin piraattien jahtaaminen.

Kyse on ihan liiketalouden perusteista, kysyntä vastaan tarjonta. Jos tarjonta ei enää toimi (vanhentunut tapa), niin kuluttaja hakee vaihtoehdon joka toimii.

johtaja595/6

Lainaus:

kulujen lankeaminen estotoimista hyötyville tahoille eli oikeudenhaltijoille


Artisti maksaa

yourJoost6/6

Suurin syy taitaa tuahon piratismiin olla tuotteiden kallis hinta. Uusi ceedee lätty miltei parkypää. Riistoa! Ja usein sisältää ihan shaissee. Hinnat kunnolla vastaamaan tuotantokuluja ja muutama centti artistille, niin olis järkevämpää piratismin estoa kuin mikään nykyisen kaltainen systeemi.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT