AfterDawn logo

Video tulee vihdoin Wikipediaan uuden HTML5-soittimen myötä

Teemu Laitila Teemu Laitila
1 kommentti

Wikipedia on päivittänyt vanhan videojärjestelmänsä uuteen HTML5-pohjaiseen soittimeen, jonka avulla videoiden lisääminen artikkeleihin on huomattavasti aiempaa helpompaa.

Uusi Kaltura-videosoitin perustuu kokonaan avoimeen lähdekoodiin ja Wikipedian videosisältö tulee olemaan Googlen avoimessa WebM-formaatissa.

Video on ollut yleistä netissä jo vuosia, mutta Wikipedian uniikin luonteen vuoksi videoiden liittäminen artikkeleihin on ollut työläämpää. Koska Wikipedia ei voi luottaa kolmannen osapuolen palveluihin videon säilönnässä, sivuston täytyy tallentaa kaikki esitettävä video omille palvelimilleen ja infrastruktuurin kehittäminen on vienyt aikaa.

Toinen hidaste on ollut kunnollisen avoimen videoformaatin puute. Sivuston aiempi rajoitettu videotoiminto perustui kokonaan Ogg-videoon, jonka tuki on kuitenkin ollut rajoitettu eri laitteissa. Vasta Googlen WebM-formaatin avaaminen mahdollisti videon laajemman käyttöönoton.

Lisäksi Wikipedian luonteeseen kuuluu, että sisältö on jatkuvassa muutoksessa, kun aktiivit ympäri maailmaa parantelevat ja muokkaavat muiden tuottamaa sisältöä. Video puolestaan on perusluonteeltaan staattista eikä se yleensä muutu enää julkaisun jälkeen. Wikipedia on kuitenkin ratkaissut ongelman Kalturan videoeditorilla, joka mahdollistaa videoiden muokkaamisen jälkikäteen.

1 KOMMENTTI

minttu871/1

Video on enemmän kuin tuhat kuvaa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT