AfterDawn logo

Euroopan 4G-verkoille lisää taajuuksia nykyisistä 3G-verkoista

Teemu Laitila Teemu Laitila
1 kommentti

Eurooppalaisten 4G-verkkojen taajuusalue kasvaa tulevaisuudessa, kun Euroopan komissio päätti osoittaa lisää taajuuksia nopeille mobiiliverkoille. Uusia taajuuksia varattiin 120 MHz:n edestä ja ne sijoittuvat nykyisten 3G-verkkojen taajuuksille 2 GHz:n taajuusalueella.

Komission päätös velvoittaa jäsenmaat vapauttamaan taajuusalueet myös 4G-yhteyksien käytettäviksi 2014 vuoden kesäkuun loppuun mennessä. Koska taajuusalueella toimivat myös 3G-verkot, päätöksessä on määritelty myös tekniset ehdot eri teknologioiden saumattoman yhteistoiminnan varmistamiseksi.

Päätös koskee 1920 – 1980 MHz:n taajuuksia, jotka on paritettu 2110 – 2170 MHz:n taajuusväliin. Lisäksi komissio harkitsee 1900 – 1920 ja 2010 – 2025 MHz:n taajuusalueiden osoittamista 4G-verkoille. Niin kutsuttu parittamaton 2 GHz:n taajuusalue on virallisesti osoitettu UMTS-verkoille, mutta tällä hetkellä sitä ei käytetä missään Eu:n alueella.

GigaOM-sivusto kuitenkin huomauttaa, että 4G:n käytössä olevien taajuuksien määrän kasvusta huolimatta komission päätöksellä tuskin on vaikutusta kuluttajien laajakaistapalveluihin vielä useampaan vuoteen. Kansallisten päätösten loppuunsaattamiseen kuluu aikaa ja sen lisäksi laitevalmistajien on ryhdyttävä hyödyntämään uusia taajuuksia laitteissaan. Toinen hidastava tekijä on nykyisten 3G-laitteiden yleisyys, joka toisin kuin 2G-verkot, ei osoita erityisiä laantumisen merkkejä. Uusien taajuusalueiden hyödyntäminen 4G-käytössä vaatii niiden poistamista 3G-käytöstä, mikä ei tällä hetkellä ole vielä järkevä ratkaisu, sillä LTE-verkkojen äänipuheluiden tekninen toteutus on vielä osittain ratkaisematta.


EU:n mukaan uuden päätöksen myötä unionin alueella on tarjolla noin 1000 MHz:n edestä 4G-taajuuksia, mikä on kaksi kertaa niin paljon kuin yhdysvaltalaisoperaattoreilla on käytettävissään. Kasvaneen tarjonnan odotetaan ylläpitävän kilpailua ja tuovan kuluttajien saataville entistä nopeampia datayhteyksiä sekä niitä hyödyntäviä uusia palveluita. Lisäksi päätös edesauttaa EU:n digitaalistrategian tavoitteiden saavuttamista. Tavoitteisiin kuuluu muun muassa 30 Mbit/s nopeudella toimiva laajakaistan tuominen kaikkien saataville vuoteen 2020 mennessä.

1 KOMMENTTI

KalikoJak1/1

Ugh, 2Ghz taajuus? Tuskinpa moni operaattori on kiinnostunut, ainakaan kovin isoilla summilla leikkimään sen kanssa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT