AfterDawn logo

Ministeri lupaa 4G:n kaikille vuoteen 2019 mennessä

Teemu Laitila Teemu Laitila
4 kommenttia

Liikenne- ja viestintäministeri Krista Kiuru sanoo, että nopeat neljännen sukupolven matkapuhelinverkot tulevat olemaan kaikkien saatavilla vuoteen 2019 mennessä. LVM on päättänyt nopeuttaa LTE-verkoille varatun 800 MHz:n alueen huutokaupan aloittamista alkuvuoteen 2013.

Taajuuksien huutokaupan mahdollistava lakiesitys on lähtenyt lausuntokierrokselle, joka kestää toukokuun puoliväliin saakka. Lakiluonnoksessa esitettävissä toimilupaehdoissa lupien saajille määrätään tiettyjä velvoitteita koskien rakentamisen aikataulua sekä verkon peittävyyttä. Esityksen mukaan yhdelle taajuudelle asetettaisiin ehto, jonka mukaan verkon on katettava 95 prosentia Manner-Suomen väestöstä kolmessa vuodessa ja 99 prosenttia viisi vuotta toimilupakauden alkamisen jälkeen. Muiden taajuuksien osalta vaaditaan 97 prosentin peitto viiden vuoden aikana.

Aiempien suunnitelmien mukaisesti myynnissä on yhteensä 60 megahertsin taajuudet 2x5 megahertsin taajuuspareissa myytynä. Yksi toimija voi hankkia itselleen korkeintaan 2x15 megahertsiä, eli tarjolla olevat taajuudet jakaantuvat vähintään kahdelle toimijalle.


Taajuushuutokaupalle tullaan asettamaan lähtöhinta, jolla valtio laskee saavansa vähintään 100 miljoonan euron tulot. Summa maksetaan valtiolle viiden vuoden aikana. Valtion laskujen mukaan suhteutettuna 20 vuoden toimilupakauteen, lähtöhinta on vain promillen verran teleyritysten vuosittaisesta liikevaihdosta. Taajuushuutokaupasta on tarkoitus tehdä pysyvä käytäntö tulevienkin taajuuksien kohdalla. Suomi on yksi viimeisiä Länsi-Euroopan maita, jossa taajuudet on vielä äskettäin jaettu viranomaisten päätöksellä niin kutsuttujen kauneuskilpailuiden perusteella ilman kummempia korvauksia.

4 KOMMENTTIA

teme5651/4

Itseä henkkoht panostaisin enemmän nopeisiin kiinteisiin yhteyksiin. Valitettava tosiasia on se, että tiedon määrä maailmassa kasvaa sitä vauhtia, että sitä määrää ei tulevaisuudeessa langattomasti siirretä, oli pakkaus miten hyvä tahansa. Tai voidaan ehkä siirtää langattomasti, mutta se alkaa kyllä sitten korkeiden taajuuksien takia tulevaisuudessa vaatia laserlinkkejä tms, eli vaaditaan näköyhteys ja omasta mielestä silloin ajatus langattomasta yhteydestä vesittyy hieman kun laitteiden sijoituksissa pitää huomioida tuo näköyhteys.

los jobos (vahvistamaton)2/4

Esityksessä puhutaan 99 ja 97 prosentin kattavuudesta taajuusalueesta riippuen. Samaan aikaan ministeri kumminkin puhuu "kaikista". Missä mättää? 97 prosenttia ei ole kaikki, eikä myöskään 99 prosenttia.

johtaja593/4

Jos nyt saisi 99% suomalaisista edes jatkuvan megan yhteyden.

VTS4/4

jos kuitenkin tän suomen runkoverkon laittas ajantasalle ja sitte miettis 4g tä jne.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT