AfterDawn logo

EU-tuomioistuin päättää pian Belgian nettisuodatuksesta

Teemu Laitila Teemu Laitila
2 kommenttia

Euroopan unionin tuomioistuin joutuu pian päättämään voiko internet-operaattorin pakottaa suodattamaan kaiken nettiliikenteensä mahdollisten tekijänoikeusrikkomusten varalta. Päätös liittyy vuonna 2007 Belgiassa annettuun tuomioon, jossa internet-operaattori velvoitettiin seuraamaan asiakkaidensa kaikkea netinkäyttöä.

Alkuperäinen tuomio ei kuitenkaan ikinä astunut voimaan, sillä Scarlet-niminen internet-operaattori totesi tekijänoikeusjärjestö SABAMin suodatuksen toteuttamisen käytännössä mahdottomaksi ja oikeus joutui perumaan päätöksensä. Suodatuspäätöstä on sen jälkeen puitu myös Brysselin valitustuomioistuimessa ja seuraavaksi asiasta antaa oman päätöksensä Euroopan unionin tuomioistuin.


Ennen oikeuden päätöstä tekijänoikeusasioihin nimenomaan internetin tapauksessa perehtynyt Suomessakin työskennellyt professori Cédric Manara on selvittänyt suodatukseen liittyviä teknisiä ja periaatteellisia ongelmia.

Yksi ongelmista on jo EU:n nykyinen lainsäädäntö, jonka perusteella internet-operaattori ei voi olla velvollinen seuraamaan yhteyksiensä käyttöä mahdollisten väärinkäytösten paljastamiseksi.

Lainsäädännöllisten ongelmien lisäksi toinen suuri epäkohta liittyy kaikenkattavan suodatusjärjestelmän aiheuttamiin ongelmiin täysin laillisille palveluille. Käytännössä mikään suodatinjärjestelmä ei kykene erilaisten identifiointialgoritmiensa nojalla päättelemään yhteyksiä pitkin kulkevan datan laillisuutta. Laittoman vertaisverkkolatauksen lisäksi musiikkikappale voi olla laillisesti verkkoon ladattu tai esimerkiksi käyttäjän pilvipalvelusta (kts. esimerkiksi Google Music) toistama laillisista lähteistä hankittu tiedosto.

Yleisellä suodatuspakolla olisi myös väistämättä vaikutusta muihinkin kuin Scarlet-operaattorin asiakkaisiin. Suodatus kohdistuisi kaikkeen käyttäjien väliseen kommunikaatioon, joten kohtuuden nimissä kaikkia mahdollisia käyttäjiä olisi varoitettava nettiliikenteen monitoroinnista.

Manaran esittämien näkökohtien perusteella EU-tuomioistuin tuskin kykenee päättämään asiaa muutoin kuin hylkäämällä vaatimuksen kaiken kattavasta suodatuksesta.

2 KOMMENTTIA

ArttuH5N11/2

"Manaran esittämien näkökohtien perusteella EU-tuomioistuin tuskin kykenee päättämään asiaa muutoin kuin hylkäämällä vaatimuksen kaiken kattavasta suodatuksesta."

Eipäs nyt manata.

Lumikki2/2

Eikö tuo päätös voi myös vaikuttaa Suomen asioihin. Eli jos EU toteaa EU:ssa suodatukset laittomiksi, niin eikö se tarkoita että Suomessakin nuo tulisivat ei suotaviksi lain edessä?

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT