AfterDawn logo

Puolustusministeriö harkitsee viruksia verkkosodankäynnin aseiksi

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
10 kommenttia

Puolustusministeriö on kertonut Helsingin Sanomille harkitsevansa virusten ja haittaohjelmien kehittämistä verkkosodankäynnin aseiksi. Haittaohjelmat voitaisiin ottaa osaksi suunnitteilla olevaa "kansallisen kyberturvallisuuden strategiaa".

Maailmalla on panostettu enenevissä määrin kybersodankäyntiin. Yhdysvallat perusti viime vuonna Cyber Commandin ja Saksallakin on oma kyberpuolustuskeskus. Tämän vuoksi myös Suomessa halutaan aseet tietojärjestelmiin kohdistuvia uhkia vastaan.

Puolustusministeriön kansliapäällikkö Arto Rädyn mukaan Suomi ei voi tyytyä pelkästään tietoverkkojen puolustukseen, vaan valmiudet hyökkäysten tekemiseen on oltava myös olemassa. Tietokone-lehden mukaan Suomen nykyinen lainsäädäntö ei salli hyökkäysten tekemistä.


Samaan aikaan julkisuuteen on tullut myös tieto, että Saksan valtio on myynyt kehittämiään vakoiluohjelmia muille valtioille. Haittaohjelmat kykenevät tallentamaan Skype-puheluita ja ottamaan tietokoneen ruudulta kuvakaappauksia.

Piraattipuolueen mukaan myös Suomen viranomaiset voivat urkkia kansalaisiaan. Uusi pakkokeinolaki antaa "viranomaisille mahdollisuuden 'kiertää, purkaa tai muulla vastaavalla tavalla tilapäisesti ohittaa kohteiden tai tietojärjestelmän suojaus tai haitata sitä' voidakseen salaa asentaa vakoiluohjelmiston epäillyn tietokoneelle."

10 KOMMENTTIA

Thor19931/10

Saa näghä mihin tääki johtaa ://
Todennäkösesti ei mihinkään hyvään, kun kaikki kohta urkkii toisiaan :/
ps.

Lainaus:

osaksi suunnittella olevaa


:)

ArttuH5N12/10

Ongelmanahan tässä on, että Suomen pitää pystyä varautumaan tähän, piti cybersotimista sitten hyvänä tai huonona asiana. Viroonhan kehitetään edellisten kokemusten takia nyt vahvaa osaamista kys. asiasta.

coocie983/10

Suomi ei ole suurella todennäköisyydellä aloittamassa sotilasoperaatioita muita maita vastaan, joten onhan se selvä mitä näillä välineillä tullaan tekemään. Melkein toivon, että näitä käytetään vain kansalaisia vastaan eikä aleta kauppaamaan diktaattoreille.

Guarded4/10

Siitä ainankin koodareille töitä.

teppoI5/10

Saksan valtiohan tilasi omat troijalaiset yksityiseltä ohjelmistotalolta. Tuleekohan Suomen kyberpuolustuksen tykit Tiedolta :)

ArttuH5N16/10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti teppoI:

Saksan valtiohan tilasi omat troijalaiset yksityiseltä ohjelmistotalolta. Tuleekohan Suomen kyberpuolustuksen tykit Tiedolta :)

Toivotaan F-Securea, saadaan Tietoa ja Accenturea.

Lumikki7/10

Jos kerran on armeijan tason kybersota käynnissä, sen kun katkaiset kaikki yhteydet Suomen maahan niin kybersota loppui.

Jos ei ole sota tason tila maassa, niin ei siinä armeijaa tarvita olenkaan.

wipe20008/10

Hyvä tietysti kerätä tietoa ja kokemusta cyber-sodasta, mutta en ymmärrä mihin Suomi hyökkäysaseita tarvitsee ja miksi se uskoo pystyvänsä jotain niin tehokasta kehittämään, että sillä vastapuolta merkittävästi lamautettaisiin?

coocie9810/10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti daim0n:

http://www.f-secure.com/weblog/archives/00002249.html anyone ?

Katsos, itse olisin kyllä myynyt rikollisille, mutta onneksi maailmassa on vielä rehellisiä ihmisiä :)

Edit: "It was discovered in the wild". Taisi joku jo sitten myydä tai muuten vain levittää...

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT