AfterDawn logo

Ilmaiset 3D-koelähetykset alkoivat antenniverkossa

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
13 kommenttia

Ensimmäinen 3D-ilmaiskanava aloitti testilähetykset tänään. 3D-TV-kanava löytyy kanavapaikalta 13. Kanavalla lähetetään vajaa kaksi tuntia ohjelmaa kello 15.00 jälkeen joka päivä, maanantaita lukuunottamatta. Kanavan sisältö koostuu urheilusta, dokumenteista ja lastenohjelmista.

Viestintäministeriö on antanut kanavalle oikeuden testilähetyksiin kolmeksi kuukaudeksi. Varsinainen ohjelmatoiminta on tarkoitus aloittaa huhtikuussa. Kanavan omistaa First 3D-TV Oy. Yhtiö tutkii omien sanojensa mukaan tällä hetkellä sisältöä huhtikuun lähetyksiä varten.

3D-TV:n sisällön katseleminen onnistuu tavallisilla televisioilla moitteettomasti. Syvyysvaikutelman synnyttämiseksi vaaditaan kuitenkin ColorCodeViewer 3D -katselulasit, joiden myynnin First 3D-TV aikoo aloittaa myöhemmin keväällä. Kolmiulotteisuuden aikaansaamiseksi ei siis vaadita 3D-televisiota, vaan tavallinen televisio riittää. Yhtiöllä on suunnitelmia parantaa lähetystekniikkaa, jolloin 3D Ready -television hankkiminen lähetysten seuraamista varten on pakollista.

Testilähetykset perustuvat aluksi jo maailmalla käytössä olevaan Colorcode-tekniikkaan. Myöhemmin on tarkoitus ottaa käyttöön aivan omaa teknologiaa mm. ohjelmien lähetyspäähän, josta ei voi kertoa vielä enempää, koska patenttiasiat ovat kesken.


Antti Heikkinen, hallituksen puheenjohtaja

Kanavan verkkosivut löytyvät osoitteesta 3D-TV.fi.

13 KOMMENTTIA

Pc_P1/13

Minä en 3D kaipaa vielä, koska ostin juuri TV eikä ole 3D tukea ^^

Pelemane2/13

@1
Sina ei tarvi 3D tukea, koska sina nakea 3D, jos sinulla olla 3D lasi

hakala8813/13

Siitä vaan googlettamaan "make yourself 3d-glasses".

ArttuH5N14/13

Loistavat kommentit :D

Ja kerrankin tulee antenniin jotain ensiksi. Itsellä on semmoinen fiilunki että kaapeliin tulee HD:t sun muut ennen antennia, ja että antenni muutenkin tulisi vähän perästä. Tiedä häntä. Terveisiä tyytyväisestä kaapelitaloudesta :D

6630nokia5/13

Jee hyvä antennitalous! Lisää vaan kanavia antennitalouteen. Harmi vain että itselläni tuo E-kanavanippu ei aina meinaa näkyä kunnolla, puhumattakaan sitten C-kanavanipusta.

Pihlis126/13

Monikanavaäänilähetyksiä odotellessa

turpa7/13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Pihlis12:

Monikanavaäänilähetyksiä odotellessa

Yle ainakin kuopannut koko hankkeen, kun ovat niin pääsiäiskäsiä asian suhteen.

Turhaan koko 3D jos SD-kuvalla lähetetään.Koittaisivat nyt aluksi saada oikeaa HD-kuvaa monikanava äänellä, niin moni ihminen olisi paljon tyytyväisempi.Teräväpiirron voisi aluksi lähettää vaikka kaapeli ja satelliitti talouksiin, jos ei antennipuoli ole vielä valmis.

Onkohan lasit perinteiset puna-viher tyyppiset :D

tmthippie8/13

Ihanaa herkkua puna/sini laseilla. Viimeksi kun testasin katsoa leffaa sellaisilla, niin meinasi silmät räjähtää päästä ja oli pakko lopettaa kymmenen minuutin jälkeen.

Mata9/13

Yhdyn nimimerkki "turpan":n kommenttiin, näen tuon 3d-lähetyksen aika kuolevana ominaisuutena, ainakin vielä vuosikymmenenajan.. Sitten kun se on HD-tasoisa, rilli-vapaata ja suurella kuvakulmilla varustettuna, saattaa se uudelleen pintaan nousta..

Itsekin kaipailen monikanava äänta ja kaikkia kanavia hd tasoisiksi ennenkuin hypitään seuraavan sukupolven tekniikoihin.. Kuitenkin onhan monikanava ääni ollut dvd:llä jo iät ajat, luulisi olevan jo myös tv kanavissakin mahdollista.

Nyt kun menevät liian kovalla tahdilla, niin on kaikki hieman retuperällä eikö mikään toimi niinkuin toivoisi, menisi nyt asia kerrallaan.

p.s ja tiedän, että joku haluaa inistä että onhan 3d:kin ollut iät ja ajat. Ja olet aivan oikeassa, mutta ikinä se ei ole näin monipuolisena ollut teattereissa ja nykytekniikoiden (lasittomat) ansiosta jopa enemmän kehityskelpoinen.. Mutta turhalla hötkyilyllä ei tule kuin kuspäisiä lapsia!

tmthippie10/13

Millaiset lasit muuten tuon lähetyksen seuraaminen tarvii, kun kerran tuntui kanava löytyvän ja sieltä jotain näkeekin. Näyttäisi kellertävä tehoste tuossa kuvassa olevan.

Voisi harkita lasien ostamista, mikäli hintaa ei ole liikaa.

teppoI11/13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tmthippie:

Millaiset lasit muuten tuon lähetyksen seuraaminen tarvii, kun kerran tuntui kanava löytyvän ja sieltä jotain näkeekin. Näyttäisi kellertävä tehoste tuossa kuvassa olevan.

Voisi harkita lasien ostamista, mikäli hintaa ei ole liikaa.

Kuten uutisessa lukee niin katseluun tarvitaan ColorCode 3D -lasit. Eivät ulkoisesti eroa perinteisistä anaglyfisistä laseista muuta kuin sininen-punainen-linssien tilalla on väripari sininen-keltainen.

Tekninen ero sitten näillä kahdella tekniikalla jo onkin. ColorCode 3D -laseilla saadaan toistettua paljon laajempi väriavaruus.

Tuossa kuva laseista:


Ja testikuva näyttää varmaan jotakuinkin tältä (itse en asu antennitaloudessa)

tmthippie12/13

Nuopa ne tosiaan taitavat olla. Pitää katsoa, jos jostain saisi hommattua, niin voisi katsella stereoskooppisia mainoksia :D

himpo13/13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tmthippie:

Nuopa ne tosiaan taitavat olla. Pitää katsoa, jos jostain saisi hommattua, niin voisi katsella stereoskooppisia mainoksia :D

http://www.dealextreme.com/p/disposible-anaglyphic-brown-blue-3d-glasses-assorted-23161

Maksaa euron posteineen, ei ole kallis kokeilu, itsellä on jotku puna-sini lasit lapsille, pari youtube videoo niillä katsottiin ja siihen jäi laseilla pelleileminen.

Nimittäin niin kivaa pidellä niitä silmälasien edessä ja katsoa värivammaista 3Dtä että vot.

Jään odottamaan että ne täälläkin uutisoidut lasi ja katselukulma vapaat telkkarit saapuvat giganttiin.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT