AfterDawn logo

Onnea Yhdysvallat! - kuluttajille 100 000 P2P-massahaastetta vuodessa

Kaarlo Räihä Kaarlo Räihä
6 kommenttia

Yhdysvalloissa asianajajat ovat saaneet viime aikoina runsaasti töitä, sillä TorrentFreak-sivustojen kokoaminen tietojen mukaan viimeisen vuoden aikana lähes 100 000 ihmistä on haastettu Yhdysvalloissa oikeuteen P2P-latauksien takia.

Sivuston laskelmien mukaan haasteita tehtiin tuntemattomia lataajia vastaan 12 kuukaudessa 99 924 kappaletta. Kaikissa tapauksissa tekijänoikeuksiaan puolustavat tahot haastoivat oikeuteen samalla kertaa useita ihmisiä, jotta oikeudenkäynnit tulisivat mediajäteille ja tekijänoikeusjärjestöille mahdollisimman edulliseksi.

Tapausten käsittely vie kuitenkin oman aikansa, ja ongelmia tuottavat mm. internet-yhteyden omistavien tahojen henkilötietojen selvittäminen. Koska lataajat on haastettu oikeuteen IP-osoitteen perusteella, täytyy paikallisten internet-operaattoreiden selvittää heidän henkilöllisyytensä ennen tuomioiden antamista.

Monet epäillyt ovat valmiita sopimaan juttunsa oikeuden ulkopuolella. Jos tavallinen korvaussumma tällaisessa tapauksessa on esim. 1 000 dollaria, on kyseessä erittäin tuottoisa liiketoiminta, jonka takia tällaiseen toimintaan keskittyvien toimijoiden määrä Yhdysvalloissa on kasvanut selvästi viimeisen vuoden aikana.


Syytteiden mukaan luvattomat lataajat ovat käyttäneet BitTorrent- tai ed2k-yhteensopivia P2P-ohjelmia luvattomiin latauksiinsa. Tällaisissa tapauksissa epäiltyjen IP-osoitteita on helppo kerätä talteen samalla kertaa suuria määrä, jolloin haastettavista kuluttajista ei tule pulaa.

6 KOMMENTTIA

OILgame1/6

Mitenköhän korkealle päästäisiin, jos lisättäisiin tuohon vielä uhkakirjeet :/

wipe20002/6

Näin sitä saadaan kivasti kansantalous nousuun, saatiin taas jokunen 100 miljoonaa pois kuluttajilta (kun kaikki eivät kuitenkaan selviä sillä tonnilla) parempaan käyttöön.

roponen3/6

Milloin meillä?

demolitio4/6

VPN

groovesan5/6

Alkuperäisessä suomentamattomassa uutisessa puhuttiin kyllä jakamisesta, ei lataamisesta.

uploading = jakaminen, downloading = lataaminen

Lataaminen ei ole edelleenkään kuin moitittavaa Suomessakaan, jakaminen taas on aina ollut tilanteesta ja todisteista riippuen rangaistavaa Suomessakin. Tarkkaavaisuutta suomennoksissa, koska anti-MAFIAA järjestöillä on tapana myös yhdistää/typottaa nämä kaksi eri asiaa harhaanjohtavasti samaksi.
Vain jakajia on uhkailtu oikeudella, jos eivät maksa suojelurahaa.

roponen6/6

Nuo asiat tahtovat sekoittua herkästi, P2P-vekottimet kun yleensä jakavat lataamansa tiedoston osat automaattisesti => download = download + upload. Saahan sen jakamisen yleensä estettyä toki, mutta jos kaikki tekisivät sen tempun niin koko verkko ei toimisi.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT