AfterDawn logo

Windows 8 nähdään myös ARM-suorittimilla

Kaarlo Räihä Kaarlo Räihä
2 kommenttia

Microsoftin tuleva Windows 8 -käyttöjärjestelmä tuo uusien ominaisuuksien lisäksi myös kattavamman laitteistotuen, sillä ohjelmistojätti kertoi tulevan käyttöjärjestelmän tukevan suoraan ARM-arkkitehtuuriin perustuvia suorittimia.

Microsoft tekee asian tiimoilta yhteistyötä ARM-suorittimia valmistavien yritysten kanssa (mm. NVIDIA, Qualcomm ja Texas Instruments), ja CES-messuilla esillä oli jo ARM-pohjainen tietokone, jossa Windows 8:n esiversiolla ajettiin mm. Office-pakettia, internet-selausta Internet Explorer -selaimella ja mediatiedostojen toistoa.

Valitettavasti Microsoftin lehdistötiedote ei kerro tarkempia yksityiskohtia ARM-yhteensopivuudesta tai sen toteuttamistavasta, joten esim. ARM- ja x86-ohjelmien ajamisesta kilpailevalla alustalla tai mahdollisesti molemmilla alustoilla toimivista ohjelmista ei ole tietoa. Microsoftin Windows-tuoteyksikön johdossa toimiva Steve Sinofsky kertoi kuitenkin lehdistölle, ettei ARM-alustalla todennäköisesti nähdä x86-emulointia operaation hitauden takia, joten nykyisillä Windowseilla toimivat ohjelmat ja ajurit on toteutettava uudestaan ARM-yhteensopivina, jos niitä on tarkoitus käyttää ARM-suorittimilla.


Erillisten ajuriversioiden toteuttaminen tuottanee erityisesti työtä tulostinvalmistajille, jos nämä haluavat pitää laitteensa käyttökelpoisina tulevan Windowsin molempien versioiden kanssa.

Molemmilla alustoilla toimivien ohjelmien kehittämissä Microsoft hyödyntää todennäköisesti olemassa olevaa .NET Frameworkia, joka mahdollistaa Javan tavoin sama koodin suorittamisen erilaisilla alustoilla.

Microsoftin päätös ARM-tuesta kirpaisee arvioiden mukaan eniten suoritinjätti Inteliä, joka on jo parinkymmenen vuoden ajan toimittanut suurimman osan työpöytäkäyttöön tarkoitettujen Windows-koneiden suorittimista. Muutoksen myötä Intel menettänee asemiaan Windows-koneiden markkinoilla.

Uudistuvaan kilpailutilanteeseen on varautunut ainakin NVIDIA, joka kertoi CES-messuilla omista ARM-suunnitelmista.

2 KOMMENTTIA

readyEddy1/2

Pakkohan Microsoftin on höpöttää jotain tuollaista. Firma on umpikujassa PC-alustansa kanssa.

robsku2/2

Mitä ohjelmistokehitykseen tulee niin eiköhän ActivePerl tee ARM porttauksen Windows versiostaan JOS tuosta ARM versiosta mitään tulee... Ja cross platform kehitys Perlillä jatkuu vaan... jatkuu... anteeksi...

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT