AfterDawn logo

Artisti saa vähemmän – Spotify haluaa itselleen isomman palan liikevaihdosta

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
5 kommenttia

Spotify on saamassa läpi haluamansa uudet lisenssiehdot levy-yhtiö Warnerin musiikkiin. Aiemmin tänä vuonna suoratoistopalvelu on solminut uudet ehdot Universalin ja Sonyn kanssa.

Reutersille puhuneiden lähteiden mukaan Spotifyn uuden sopimuksen ytimessä aiempaa pienempi rojaltijako-osuus artisteille, minkä ansiosta tappiota tekevä Spotify saa tulevaisuudessa aiempaa enemmän liikevaihdosta itselleen. Tällä hetkellä artistit ovat saaneet 57 prosenttia Spotifyn asiakkaiden maksamasta kuukausimaksusta, mutta jatkossa heidän leipä kapenee 52 prosenttiin.

Rojaltimaksut ovat Spotifylle nyt äärimmäisen tärkeä kysymys, sillä yhtiö aikoo listautua pörssiin lähitulevaisuudessa. Yhtiön on pystyttävä vakuuttamaan sijoittajat, että se kykenee muuttumaan tulevaisuudessa voittoa tekeväksi yhtiöksi. Sillä on nyt erittäin vahva asema markkinoilla, joten yhtiön pitää enää vain luoda pohja kannattavalle liiketoiminnalle.


Reutersin lähteiden mukaan neuvottelut Warnerin kanssa ovat hyvin lähellä maalia, mutta siitä huolimatta muutamia kynnyskysymyksiä on vielä ratkaisematta. Neuvottelut ovat siis tietyllä tapaa risteyksessä.

Spotifyn liikevaihto on noussut kovaa tahtia, mutta niin on myös tappiotkin. Viime vuonna yhtiö teki 349,4 miljoonan euron edestä liiketappiota, mutta tulos ennen veroja oli 539 miljoonaa euroa pakkasella. Liikevaihto kasvoi viime vuonna 51 prosenttia 2,9 miljardiin euroon.

5 KOMMENTTIA

muppis1/5

Ilmeisesti suuri puhallus tulossa, kun tappiota tekevä yritys on menossa pörssiin..

Lumikki2/5

Miksi puhutaan artistista kun kysessä on oikeasti viihdeteollisuuden yritys jolla on kontrollissa musiikin jakeluoikeudet. Se itse artisti saa siitä sitten hyvin pienen siivun.

osakar943/5

"Heidän leipä kapenee"... Voisiko edes vähän kiinnittää huomiota kirjoitusasuun?

WINhester4/5

jokos anssi on kommentoinut "suuria" menetyksiään jossain päin somea?

jartar5/5

Kyllä se on artistien ja suoratoistopalveluiden etu, että järjestelmät saadaan voittoa tuottamaan. Käyttömukavuus on niin huippuun asti viritetty suoratoistopalveluissa, että fyysiset kiekot tuntuvat lähinnä kivikautisilta. Ei ihmiset palaa fyysisiin tallenteisiin, vaikka suoratoistopalveluita ei saataisi kannattamaan...

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT