AfterDawn logo

Litiumakkujen keksijä kehitti uuden ja paremman akkuteknologian

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Energian tehokas ja turvallinen varastointi on yksi teknologiasektorin yksi suurimmista haasteista, mutta kaupallisessa mielessä sopivaa korvaajaa nykyisille litiumakuille ei ole kuitenkaan löytynyt. Nyt litiumakkujen keksijä on esitellyt uuden teknologian, jolla sähkövarausta voitaisiin varastoida aiempaa tehokkaammin ja turvallisemmin.

John Goodenoughin johtama tutkimusryhmä on esitellyt kiinteään elektrolyyttiin perustuvan akkuratkaisun, joka pystyy varastoimaan sähkövarausta jopa kolminkertaisen määrän yhtä suureen litiumakkuun verrattuna. Elektrolyyttinä käytetään lasia, jonka ansiosta anodina käytettävät alkalimetallit (litium, natrium tai kalium) eivät pysty muodostamaan haitallisia dendriittirakenteita.

Akku on nykyisiin litiumakkuihin verrattuna hyvin turvallinen eikä sen suorituskyky heikkene 1200 latauskerran jälkeenkään. Lisäksi akku toimii hyvin alhaisissakin lämpötiloissa (-20 celsiusastetta).


Goodenoughin ja hänen tutkimusryhmässään toimineen Maria Helena Bragan kehittämä akku vaikuttaa teknisesti sopivalta ratkaisulta esimerkiksi sähköautoihin, joiden kulkumatka yhdellä latauksella voisi jopa kolminkertaistua nykyisestä. Lisäksi akku latautuu täyteen paljon nopeammin kuin nykyiset litiumakut.

Tutkimusryhmä kertoo patentoivansa teknologian. Texasin yliopiston mukaan se neuvottelee parhaillaan useiden alan yhtiöiden kanssa teknologian lisensoimiseksi.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT