AfterDawn logo

Firefox uudistuu – Ottaa kilpailijat kiinni

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
2 kommenttia

Firefoxin taustalla olevaa tekniikkaa on uudistettu koko tämän syksyn ajan ja tulokset ovat olleet Mozillan blogikirjoituksen mukaan hyviä. Responsiivisuus ja verkkosivujen latausnopeus on tietyissä tilanteissa parantunut jopa 400 ja 700 prosenttia.

Mozilla on käytännössä päivittämässä Firefoxia moniprosessiseksi, jossa selainliitännäiset ja välilehdet ajetaan kukin omina prosesseinaan. Kilpailevat selaimet, kuten Chrome, Microsoft Edge ja Safari ovat siirtyneet vastaavaan toteutukseen jo aikaisemmin. Firefoxissa tekniikkamuutosta on ajettu sisään pienin askelin – tällä hetkellä uutta mallia hyödynnetään vain yhteensopivien liitännäisten kohdalla.

Firefoxin 51-versiossa uutta tekniikkaa aiotaan käyttää käytännössä kaikkien liitännäisten kohdalla, kunhan niitä ei ole erikseen merkitty epäyhteensopiviksi. Pidemmällä aikavälillä moniprosessimallia aiotaan hyödyntää myös selaimen sisältöprosesseihin. Pidemmän aikavälin suunnitelmiin kuuluu myös sandboxing-tekniikan kehitys.

2 KOMMENTTIA

blokki1/2

Vaihdoin muutama viikko sitten firefoxista pois sen yleisen lagisuuden ja jatkuvan (ei vastaa) jumittamisen takia. Chrome nykyään, enkä kadu, toimii ainakin 400% firefoxia nopeammin, eikä jumita.

perhana2/2

Onhan se hyvä että uudistuu ja ottaa kilpailijoita kiinni... kohtahan se saattaa olla käytettävyydessä ja toimivuudessa jo melkein yhtä hyvä kuin IE, vaikka ei vielä Edgeä lähelläkään olisikaan.
Eli microsoft ja IE -allergikoillehan tuo on hyvä uutinen, kun ei tarvitse toimivuudesta enää ihan niin suuresti hävitä vaikka ei microsoftin selainta käyttämään suostuisikaan.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT