AfterDawn logo

Tekoälyn testaus avautuu: Googlen DeepMind julkaisi testialustansa lähdekoodin

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Alphabetin tekoälytutkimusta harjoittava DeepMind-yritys on päättänyt avata sen omien algoritmien testaamiseen käytetyn testiohjelman lähdekoodin kaikkien hyödynnettäväksi.

DeepMind Lab -niminen testialusta kolmiulotteinen labyrantti, jota tekoäly hahmottaa ensimmäisestä persoonasta käsin. Joillekin testialusta saattaa nopalla vilkaisulla tuoda mieliin ensimmäinsen Doom-pelin. Alustan tehtävänä on mitata kuinka hyvin tekoälyalgoritmi selviytyy labyranttiympäristöön sijoitetuista tehtävistä. Lisähaastetta tuo kerättävät esineet ja labyranttiin lisätyt esteet.

Alustan lähdekoodin avaamisella DeepMind haluaa tarjota muille alalla toimiville yhtenäisen testiympäristön, joka helpottaa algoritmien suorituskyvyn vertailua keskenään. Toisaalta muut sovelluskehittäjät ja tutkijat voivat myös editoida DeepMindin testialustaa omiin tarkoituksiin paremmin sopivaan muotoon, joten kaikkea ei tarvitse luoda täysin tyhjästä.


Sattumaa tai ei, OpenAI julkaisi myös pelikehittäjien ja verkkosivustojen tarpeisiin sopivan tekoälytestausohjelmiston. Universeksi nimetyssä koulutus- ja testausohjelmistossa tekoäly istutetaan tietokoneen käyttäjän rooliin ja sen tehtävänä on ohjata annettua peliä virtuaalisen näppäimistön ja hiiren avulla. OpenAI:n tekemän laajan yhteistyön sovellus- ja pelikehittäjät ovat mahdollistaneet Universen käytön erilaisissa ympäristöissä, esimerkiksi Portalissa, Command & Conquer: Red Alert 2:ssa, Sid Meier's Alpha Centaurissa ja Wolfram Mathematicassa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT