AfterDawn logo

Tekoäly päihitti taas ihmisen – Tällä kertaa huuliltaluvussa

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Google on esitellyt uuden sovellusalueen, jossa tekoälyllä saadaan jo parempia tuloksia aikaan kuin käyttämällä samaan tehtävään ihmistä.

Google DeepMind-yksikkö ja Oxfordin yliopisto ovat testanneet kuinka hyvin tekoäly pärjää huuliltalukemisessa ammattilaista vastaan. Tekoälyn opettamisessa käytettiin yhteensä kuutta eri televisio-ohjelmaa (mm. Newsnight, BBC Breakfast ja Question Time) ja materiaalia syötettiin järjestelmälle 5000 tunnin edestä. Varsinainen testi suoritettiin käyttämällä samoja TV-sarjoja, muttei kuitenkaan opetusmateriaaliin kuuluneita jaksoja.

Ammattilainen pystyi selvittämään huuliltaluvun avulla vain yksittäisiä sanoja ja hänen onnistumisprosenttinsa oli 12,4. Samalla Googlen DeepMind-tekoälyjärjestelmä pystyi selvittämään lähes puolet sanoista täysin oikein (46,8 prosenttia). Monet tekoäly tekemistä virheistä oli varsin pieniä: joistain sanoista puuttui s-pääte.


Huuliltalukua voidaan hyödyntää esimerkiksi osana reaaliaikaisia käännöspalveluita, videoiden automatisoidussa tekstittämisessä tai puheavustajissa (kuten Cortana, Google Assistant tai Siri). Näissä sovelluskohteissa on hyödyllisempää tukeutua ensisijaisesti puhetunnistukseen, mutta huuliltalukua voidaan käyttää yhtenä keinona varmistua, että puhe on tulkittu oikein.

Aiemmin tänä vuonna Googlen DeepMind-tekoäly päihitti ammattilaisen Go-pelissä. Microsoftin kehittämä tekoäly on vuorostaan puhetunnistuksessa jo parempi kuin ihminen.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT