AfterDawn logo

Tutkimus kertoo yllättäviä tietoja puhelimen käytöstä ajettaessa

Matti Robinson Matti Robinson

"Älä tekstaa, kun ajat" on ollut pitkään suosittu viesti nuorisolle, joita yritetään ohjata pois huippuvaarallisesta tavasta. Puhelimen räplääminen ajettaessa on monessa paikassa kiellettyä ja siitä voi seurata mm. sakkoja.

Nyt uusi tutkimus kertoo hälyttäviä tietoja, joiden mukaan paitsi tekstaaminen niin myös täysin laillinen hands-freen käyttö voi vaarantaa ajajan. Psykologian tutkijat Sussexin yliopistossa Englannissa ovat selvittäneet, että hands-free-laitteella puhuminen häiritsee ajajan keskittymistä ja hidastaa reaktiokykyä.

Tutkimuksen mukaan aivot käsittelevät silmistä tulevaa kuvamateriaalia hitaammin, kun ajaja keskustelee näköhavaintoa tehdessään. Jos "langan" toisessa päässä oleva ihminen kysyy ajajalta jotain vaativampaa asiaa, esimerkiksi pyytää muistamaan mihin on jättänyt esineen, niin aivojen kuvaprosessointi voi pyrkiä visualisoimaan huonetta tai esinettä ajotilanteen sijaan.


Tutkijat myös huomauttavat, että reaktiokykyyn voi vaikuttaa myös yksinkertaisempi asia, kuten vaikkapa puhelimen toisessa päässä olevan henkilön ulkonäön tai ilmeiden visualisoiminen. Vaikutus reaktiokykyyn ja erityisesti lopputulokseen voi olla hyvinkin merkittävä, vaikka reaktioajat muuttuvat vain sekunnin osia.

Myös autossa olevan kanssa keskusteleminen voi siis heikentää reaktiokykyä, mikäli keskittyy liikaa keskusteluun tai siinä esiintyvään asiaan. Ehkäpä hands-freen sijaan pitäisikin olla brains-free-laite. Sitähän voitaisiin kutsua, vaikka itseajavaksi autoksi.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT