AfterDawn logo

Apple virtuaalitodellisuudesta: Todella coolia teknologiaa

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Virtuaalitodellisuuslasien kaupallinen julkaisu on päivä päivältä lähempänä ja hype näyttää tarttuneen jo analyytikoihinkin, sillä investointipankki Piper Jaffrayn analyytikko Gene Munster tiedusteli Applen sijoittajapuhelun yhteydessä toimitustajohtaja Tim Cookin mietteitä virtuaalitodellisuudesta.

Cook ei luonnollisestikaan paljastanut aikooko Apple julkaista virtuaalitodellisuuslasit, mutta hän kertoi kuitenkin pitävänsä virtuaalitodellisuutta coolina, millä on monia mielenkiintoisia sovelluskohteita. Cookin mielestä virtuaalitodellisuus ei ole pelkkä niche-trendi, vaan siinä on aineksia isommaksi markkinasegmentiksi.

Virtuaalitodellisuutta on hyödynnetty tähän mennessä lähinnä peli- ja videoalustana. Apple ei ole erityisen vahva tekijä laskennallisesti vaativissa tietokonepeleissä, minkä takia on vaikea nähdä miten yhtiö aikoisi ujuttautua markkinoille. Virtuaalitodellisuuslasit kun vaativat yleensä parikseen nopean tietokoneen tai pelikonsolin, mikäli ei puhuta Gear VR:ää muistuttavasta laitteistosta.


Applen näkökulmasta kiinnostavampi laiteryhmä voisikin olla laajennettuun todellisuuteen perustuvat AR-lasit, joiden vaatima laskentateho on Microsoftin HoloLens-lasien perusteella selvästi pienempi (kaikki laskenta pystytään tekemään laseihin integroidulla piirillä). AR-lasien sovelluskohteet voivat olla myös paljon kattavammat. Laajennetun todellisuuden tutkimuksen vauhdittamiseksi Apple osti viime vuonna saksalaisen Metaion. Viime kesänä Microsoftin HoloLens-projektin audio-kehityksen johtaja Nick Thompson siirtyi Applelle. Viime viikolla uutisoitiin myös Applen palkanneen Doug Bowmanin, joka sai viime vuoden lopulla 100 000 dollarin palkinnon Microsoftilta laajennettuun todellisuuteen liittyvästä tutkimuksesta.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT