AfterDawn logo

Suomalaistutkijan uusi algoritmi nopeuttaa nettisurffausta – Tulossa Chromeen ja Firefoxiin

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
2 kommenttia

Googlen pakkausalgoritmitutkijoiden, Jyrki Alakuijalan ja Zoltán Szabadkan, kehittämä avoin brotli-pakkauskirjasto on tulossa lähiaikoina hakukoneyhtiön Chrome-nettiselaimeen. Lisäksi Mozilla on kertonut sisällyttävänsä sen Firefoxiin.

Brotli pakkaa dataa noin 20–26 prosenttia tehokkaammin kuin nykyisin käytössä oleva Zopfli-algoritmi. Brotlin avulla nettisivustojen latausaikojen pitäisi pienentyä nykyisestä, minkä lisäksi dataa siirtyy tavumääräisestä vähemmän, joten nettiliittymien mahdolliset datakatot eivät pauku nettisurffauksen seurauksena yhtä herkästi kuin nyt. Google lupaa Brotlin myös parantavan akkukestoa Chromen mobiiliversion käyttäjillä. Brotli toimii ainakin toistaiseksi vain HTTPS-yhteyksien kohdalla.

Google esitteli Brotlin viime syyskuussa. Tuolloin suunnitelmissa oli käyttää Brotlilla pakatulle datalle .bro-tiedostopäätettä. Tämä kuitenkin herätti vastustusta, koska bro-lyhennettä ei koettu sukupuolineutraaliksi (bro on englanninkielinen slangitermi, jolla tarkoitetaan "jätkää"). Tiedostopäätteen kantasana on kuitenkin sveitsiläistä pientä leipää tarkoittava "brötli". Tiedostopääte vaihdettiin kuitenkin muotoon .br.

2 KOMMENTTIA

muppis1/2

Edelleen ihmettelen tätä, että miksei sen tiedostopääte olisi voinut olla ihan vain .brotli. Ei enää olla 80 luvulla.

Mauriland2/2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti muppis:

Edelleen ihmettelen tätä, että miksei sen tiedostopääte olisi voinut olla ihan vain .brotli. Ei enää olla 80 luvulla.

Säästetään siinäkin muutama tavu ;)

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT