AfterDawn logo

Tämä ylisuuri drone on ensimmäinen lentävä auto?

Matti Robinson Matti Robinson

Samalla kun Amazon ja Posti suunnittelevat tavaroiden kuljetusta drone-lennokeilla, niin toisaalla suunnitellaan suurempien ja arvokkaampien lastien liikuttamista ilmateitse.

Ghost Drone -mallistosta tuttu kiinalaisvalmistaja EHang on nyt esitellyt EHang 184 -mallia, joka on valtava quadrokopteri. Niin valtava, että sisään mahtuu jopa ihminen. Markkinoille saapuessaan kyse olisi ensimmäisestä automaattisesta ihmisten kuljetusväliseestä.

Lennon päämäärä voidaan valita älylaitteesta ja 184 lentää tämän jälkeen automaattisesti nopeimman ja turvallisimman reitin. Sensorit pitävät lennon aikana huolen ympäristöstä ja käyttäjä voi havaitessaan ongelmia laskeutua tai leijua paikallaan.

184 on 1,5 metrin mittainen ja painaa 200 kiloa. Lisäpainoa se voi kantaa 100 kiloa, joten aivan suurimmat ihmiset eivät välttämättä pääse turvallisesti perille. Lentonopeudeksi yhtiö mainitsee n. 100 km/h.

Valmistajan mukaan turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää, kuten olettaa saattaa, ja lentojärjestelmässä on olemassa varajärjestelmä. Malli osaa myös vaurioiden tai vikojen ilmetessä tehdä hätälaskeutumisen itse.


Vaikka valmistaja luottaisi kuinka lentokoneeseen, niin menee varmasti vielä tovi ennen kuin viranomaiset on uskoteltu, että 184 voi lentää kaupunkien ilmatilassa – varsinkaan ihmisiä kuljettaen.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT