AfterDawn logo

Antipiraateille torjuntavoitto: Google tekee muutoksia hakuun, rahasta

Matti Robinson Matti Robinson

Eri viihdeteollisuuden haaroilla on ollut lähes aina sanansa sanottavana Googlen toiminnasta. Erityisesti musiikkiteollisuutta on kalvanut Googlen hakukoneen tulokset, joissa näkyy laittomia lähteitä kopiosuojatulle musiikille. Nyt Britannian musiikkialan etujärjestö BPI (British Phonographic Industry) on saanut Googlesta pienen torjuntavoiton, kertoo BBC.

Google kertoo, että se on alkanut korostamaan hakutuloksissa sisältöä, jonka BPI on listannut lailliseksi palveluksi. Varsinaisesti Google ei ole koskenut ns. orgaaniseen tulokseen, vaan mahdollistaa laillisten palveluiden näyttämisen hakutulosten yläpuolella sekä oikealla sivustalla. Nämä paikat on varattu mainoksille, joten lailliset palvelut joutuvat siten maksamaan etuoikeudestaan.

BPI on tyytyväinen, että Googlelta on löytynyt keinoja nostaa laillisten palveluiden näkyvyyttä, mutta samalla toiveet ovat korkeammalla. Viihdeteollisuuden tavoitteena on ollut sulkea laittomat sisällöt kokonaan hakutuloksista, joka ei kuitenkaan ole Googlen periaatteiden mukaista. Google ei siis halua koskea hakutuloksiin, jotta se tarjoaisivat mahdollisimman pätevää dataa. Osaltaan on varauduttu kokonaisten sivustojen sensurointiin virkavallan avulla. Nämä ovat kohdistuneet pääasiassa The Pirate Bayhyn ja vastaaviin torrent-sivustoihin.


Google on rakentanut oikeudenhaltijoille työkaluja myös esimerkiksi YouTubessa, jolla laittomasta sisällöstä päästään eroon. Yhtiön näkemys kuitenkin on, että laittomien vaihtoehtojen katoaminen tapahtuu helpoiten laillisia palveluita kehittämällä. Näin onkin pitkälti tapahtunut musiikkiteollisuudessa, jossa nykyisin hallitsevat esimerkiksi iTunes ja Spotify.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT