AfterDawn logo

Googlelta pyydetään miljoonan piraattilinkin poistamista päivittäin

Sami Koivunen Sami Koivunen

Googlelle tehdyt tekijänoikeuksia rikkovien linkkien poistopyynnöt ovat saavuttaneet pisteen, jossa Google joutuu käsittelemään miljoona alasajopyyntöä joka päivä.

Pyyntöjen määrä on lisääntynyt merkittävästi Googlen tehtyä pyynnöistä julkisia. Tietoja pyynnöistä voi tarkastella täältä ja täältä. Tilastoista käy ilmi, että pyynnöt liittyvät piratismiin tekijänoikeuksien hallitsijoiden pyytäessä linkkien alasajoa DMCA-lain nojalla.

Tilastojen perusteella pyyntöjen määrä on kasvanut jatkuvasti aina tähän päivään saakka. Viime viikolla alasajoa vaadittiin yhteensä 7,8 miljoonalle linkille, joka rikkoi edeltävän viikon ennätyksen 10 prosentilla. Vuonna 2008 Google käsitteli keskimäärin ainoastaan yhden pyynnön kuudessa päivässä, kun nykyään pyyntöjä tulee joka kahdeksas millisekunti.


Pyyntöjen valtava volyymi on aiheuttanut myös kiistoja ja virheellisiä tulkintoja. TorrentFreak kertoo Googlen omaavan kuitenkin melko hyvän onnistumisprosentin ottaen huomioon poistopyyntien automatisoidun käsittelyn. Alasajopyyntöjen odotetaan kuitenkin vain kasvavan entisestään ihmisten tullessa entistä tietoisemmiksi omista tekijänoikeuksistaan.

Viime vuonna levy-yhtiöiden ja ääniteteollisuuden etua ajava järjestö RIAA:n varatoimitusjohtaja Brad Buckles ehdotti kokonaisten verkkotunnusten (domain) poistamista netistä pyyntöihin perustuen. Bucklesin mukaan pyyntöjen määrä tulee jatkamaan kasvua ja laittomiin latauksiin liittyvä nykytilanne on verrattavissa meren tyhjentämiseen ämpärillä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT