AfterDawn logo

Netflix hankki ruotsalaiselta ja norjalaiselta operaattorilta palvelinkapasiteettia

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Netflix on solminut ruotsalaisen Telian ja norjalaisen Telenorin kanssa sopimuksen, jonka johdosta operaattoreiden asiakkaille pyritään varmistamaan mahdollisimman sujuva elokuvien ja TV-sarjojen katselu. Netflix alkaa maksamaan korvausta operaattoreille.

Verkon neutraliteetin puolustajat ovat nousseet varpailleen uutisten johdosta, mutta se lienee turhaa. Kyseessä on ilmeisesti samankaltainen järjestely, jollaisen Netflix teki taannoin yhdysvaltalaisen Comcastin kanssa: videopalvelu vuokraa itselleen operaattoreilta palvelinkapasiteettia, millä pyritään lyhentämään elokuvien latausaikoja ja vähentämään pätkimistä.

Netflix alkoi rakentamaan muutama vuosi sitten OpenConnect-nimistä sisällönjakeluverkkoa, johon operaattorit voivat halutessaan liittyä ilmaiseksi. Telia ja Telenor eivät ilmeisesti halua olla mukana OpenConnectissa, minkä johdosta Netflix on ostanut niiltä palvelinkapasiteettia.


Netflixin ylläpitämässä nopeusindeksissä Telenorin ja Telian latausnopeudet kyykkäsivät vuodenvaihteessa, mutta nopeudet olivat taas helmikuussa aiemmalla tai sitä paremmalla tasolla.

Telian mukaan kello 20.00–22.00 välisenä aikana videosuoratoistopalvelut käyttävät jopa puolet verkon kapasiteetista. Määrä on kaksinkertaistunut parin vuoden takaisesta. Tällaiset käyttöpiikit aiheuttavat haasteita suoratoistopalveluiden toimimiselle, minkä takia Netflix alkoi rakentaa OpenConnectia.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT